سید عباس صالحی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری یکشنبه(15 بهمنماه) شبکه دو سیما درباره تحولات حوزه فرهنگ بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و وضعیت بخشهای مختلف این حوزه به مردم سخن گفت.
صالحی، ابتدا مهمترین تاثیر انقلاب اسلامی را با توجه به ماهیت آن فرهنگی دانست و با اشاره به نتایج پیمایش «ارزشها نگرشهای ایرانیان؛ موج سوم» مربوط به سال 1394 گفت: این پیمایشها از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در چند دوره شامل سالهای 1379، 82 و 94 انجام شده است. مجموعه این پیمایشها در حوزههای مختلف، اتفاقات مثبت و پارهای از ضعفها و چالشها را مطرح میکند.
به گزارش ایبنا، صالحی در تشریح تاثیر انقلاب اسلامی در مباحث هویتی ادامه داد: به دو نکته اشاره میکنم که انقلاب اسلامی در هویت ملی و دینی تاثیراتی داشته که نمیتوان آنها را نادیده گرفت. ازجمله پرسشهای پیمایش موج سوم «چقدر به ایرانی بودن خود افتخار میکنید؟» است. در پاسخ به این پرسش رقم قابل توجهی از فضای اجتماعی که همه استانها، شهرهای مرکزی و شهرهای دوم را در برمیگیرد به این پرسش پاسخ دادهاند. 28 و نیمدرصد گزینه زیاد، 54 و 4 دهم درصد گزیه خیلی زیاد را انتخاب کردهاند. بهعبارت دیگر بعد از 40 سال جریان انقلاب اسلامی، هویت ایرانی ما را تقویت کرده است و به پاسخ دهندهها هویت خود افتخار میکنند.
جوانان پای کارند
این عضو کابینه دولت تدبیر و امید با تاکید بر لزوم توجه به امیدبخشی و اهمیت جایگاه نقد در تولید آثار سینمایی، پیوند هنر هفتم کشورمان با ادبیات را یکی از راههای تقویت این حوزه دانست و گفت: اگر سینمای ایران بتواند مشابه تاریخ پرافتخار ادبیات کهن ایران چند مولفه را با هم داشته باشد، سینما مانند ادبیات، ماندگار خواهد شد. ادبیات ما ازجمله فردوسی، مولوی، نظامی و یا سعدی چرا ماندگار شدند تا ایران با آنها شناخته شود و ما به آنها افتخار کنیم. ادبیات تفکر دارد بهعبارت دیگر سطحینگر نیست. ادبیاتی انسانی است و ادیان مختلف میتوانند با آن ارتباط برقرار کنند.
صالحی افزود: مجموعههای مختلف با ترجمه مثنوی، سعدی و یا شاهنامه ارتباط برقرار میکنند چراکه مفاهیم آنها فطری و انسانی است؛ علاوه براین شاعرانه است بهعبارت دیگر عنصر تخیل در قالب نبوغآمیزی در آنها وجود دارد. ادبیات ما ازجمله شاهنامه قصه دارد قصهای پرهیجان. هزار سال جامعه با رسیدن به داستان رستم و سهراب شاهنامهخوانی و یا نقالیها، حضور در این صحنهها را احساس میکرد. سینمای ایران اگر بتواند مانند ادبیات ایرانی، تفکر را با تخیل و هر دو را با شاعرانگی و با قصه بیامیزد آینده درخشانتری در پیش دارد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه این گفتوگو درباره بودجه فرهنگی بیان کرد: بودجه فرهنگی بحث قدیمی و زخم کهنه است. به نظر میرسد که گاهی به هزینههایی که میتواند منافع پایدار داشته باشد بیتوجه هستیم. وجود سینما در70 شهر کشور، نبود کتابخانه یا کتابفروشی در صدها شهر، نبود سالنهای تئاتر حتی در شهرهای بزرگ کشور و یا اینکه زیرساختهای سالنهای بزرگ تئاتر هنوز به قبل از انقلاب مربوط میشود و برگزاری برنامههای خوب و فاخر در سالنهایی که از عمر آنها چند دهه میگذرد در حالیکه جمعیت تهران چند برابر شدهT برای انقلاب اسلامی خبرهای خوبی نیست.
بیمایه فطیر است
صالحی با اشاره به طرح مباحث فرهنگی در حاشیه نشست کابینه ادامه داد: اگر میخواهیم فضای اجتماعی را با امید بیشتر همراه کنیم به تقویت زیرساختهای فرهنگی نیاز داریم. اینکه ما هنوز بودجه سالانه براساس سنت 10 تا 15 درصد با پایه اندک افزایش پیدا میکند، نمیتواند در جایگاه فرهنگ و هنر ایران موثر باشد. ایران با فرهنگ و هنر خود بهعنوان گذشته تاریخی در جهان شناخته میشود و اگر میخواهیم در جهان بمانیم باید همچنان بر این مزیت نسبی تاکید کنیم و بیمایه فطیر است بنابراین لطفا خرج کنید.
ناشران با عشق پای کار ایستادهاند
صالحی درباره رونق اقتصاد نشر گفت: ناشران بخشی از نجیبترین، خدومترین و انصافا فداکارترین قشر فرهنگی هستند. نسلهای متوالی نشر ایران را عشق و نیروی درونی سنگین، سرپا نگه داشته است در حالیکه همه معادلات به آنها میگوید «ببوس و برو کنار»؛ اما پای کار به عشق خواندن، کتاب و توسعه فرهنگ مکتوب ماندهاند. فرهنگی که در فرهنگ دینی ما نیاز جود دارد.
حال نشر خوب نیست
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت:حال اقتصاد نشر خوب نیست و روز به روز شرایط سختتری را پیدا میکند؛ البته بخشی از شرایط فعلی متاثر از رقابتهایی است که پدید آمده و طبعا نشر سنتی باید بیشتر وقوف پیدا کند تا از پس این رقابتها در حوزههای نشر الکترونیک و یا دیجیتال بربیاد؛ اما نشر سنتی و مکتوب ما یک سرمایه ملی است.
افزایش خریدار در دستور کار حوزه فرهنگ است
صالحی با تاکید بر اهمیت توجه به تقویت بازار تقاضای بازار نشر افزود: بخش قابل توجهی از این سرمایه ملی و تاریخی نیازمند بذل توجه در حوزه تسهیلات ملی و زیرساختهاست. نگاه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دوره فعلی و همچنین دوران حضور من در حوزه معاونت فرهنگی، تحریک تقاضا در حوزه مصرف و حرکت به سوی افزایش خریدار است. اجرای طرحهای تخفیف فصلی، تابستانه، عیدانه و پاییزه کتاب، جام باشگاههای کتابخوانی کودک و نوجوان، پایتخت کتاب ایران و روستاهای دوستدار کتاب با ایده ترویج کتابخوانی و افزایش تقاضای مصرف شکل گرفته است.
تقویت کتاب فروشیها با تخصیص اعتبار
این عضو کابینه دولت دوازدهم بیان کرد: در حوزههای حمایتی نیز امسال با همکاری معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و «بانک شهر» تسهیلاتی برای تقویت بازار نشر اختصاص پیدا کرد؛ براین اساس 40 کتابفروشی تاسیس و نوسازی 100 کتابفروشی در حال انجام است.
کابینه به کمک نشر بیاید
صالحی با اشاره به لزوم مشارکت کابینه دولت برای تقویت جایگاه نشر گفت: بهعنوان خادم اهل فرهنگ و جامعه نشر با تمام وجود استدعا میکنم از مجموعه کابینه،ازجمله وزیر اقتصاد دارایی صنعت، معدن و تجارت و بانکها و کسانی که میتوانند به جامه نشر کمک کنند به کمک بیایند چراکه این جامعه پرچم تاریخی فرهنگ ما بهعنوان فرهنگ مکتوب را برعهده دارد.